fredag 7 december 2012

Rågsiktsbröd

Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
0,5 dl sirap
1,5 tsk salt
ca 1,4 l rågsikt

Gör så här:
 
Värm mjölken till 37°C, smula ner jästen och rör om tills den löser sig. Klicka därefter i smöret, sirapen och saltet.
Mät upp mjölet, häll i det luftigt lite i taget och spara kanske en deciliter eller så till utbakningen senare. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den i fyra delar och forma varje del till en rund bulle. Kavla eller platta ut så de blir ungefär 15 cm i diameter, nagga dem med en gaffel.
Lägg dem på bakplåtspapper (2 så varje plåt)och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225°C.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter, låt de sedan svalna på ett galler med bakduken ovanpå.

 






Inga kommentarer: