söndag 27 januari 2013

Kanelbullar



Ingredienser:
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Fyllning:
200g smör
1 dl strösocker
1-2 msk kanel
2-3 msk vaniljsocker

Gör så här:

Värm mjölken tills den är fingervarm (37°C) och häll i kardemumman.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösockret, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär i 45-60 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en rulle.
Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli ca. 16 bullar. Lägg dem i formar.
Låt jäsa en gång till under bakduk i 45-60 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strör över pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca. 10-20 min beroende på hur stora bullarna är. Låt dem svalna på plåten.

Servera med ett glas mjölk : )

Inga kommentarer: