måndag 9 april 2012

Köttfärslimpa 2 die 4

INGREDIENSER
1 kg köttfärs
1 st gul lök
2 st ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
2,5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
50 g smör 
1,5 tsk kulörsoja

Gräddsås:

75 g smör
0,5 dl vetemjöl
4 dl buljong från köttfärslimporna
1 tsk salt
2 krm vit eller svartpeppar
2 tsk strösocker
1 tsk kulörsoja

GÖR SÅ HÄR
  1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Kläck i äggen och blanda väl och låt massan stå och dra i ett par minuter.
  2. Finhacka löken och häll den i skålen. Tillägg köttfärsen, blanda väl. I med resten av kryddorna så det fördelas jämnt i köttfärssmeten.
  3. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre limpor av dem ( 4-5 cm höga, 1-1,5 dm breda, 2-2,5 dm långa).
  4. Smörj en ugnsform med hälften av smöret och lägg på limporna.
  5. Smält resten av smöret i en kastrull, tillsätt sojan och rör om. Pensla därefter limporna och grädda i 200°C i ca. 40 min.
Den buljong som bildas i formen, tas tillvara på till gräddsåsen. För att få mer buljong så är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden. (Jag brukar ta 3-4 dl).

Gräddsås
  1. Lägg smöret i en kastrull och när det smält, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i fettet. Tillsätt biljongen från limporna och rör om hela tiden så att såsen blir jämn.
  2. Häll i grädden och krydda, samt lägg i sojan.
  3. Låt såsen sjuda i 15-20 min.

receptet lånat från Kokaihop.se

Inga kommentarer: