måndag 17 december 2012

Blåbärspaj med ricotta


Ingredienser 
Pajdeg:

150 g smör
1 dl strösocker
3 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, mjöl och bakpulver. Rör till en jämn deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Forma gärna kanterna i ett fint mönster.
Pajskalet är en sådan där enkel variant som du gör direkt i kastrullen och det behöver inte förgräddas. Om kanterna börjar bli brända kan du täcka dem med lite ugnsfolie.

Ingredienser 
Ricottafyllning:
 
250 g ricotta
2 dl strösocker
2 ägg
äkta vaniljpulver
skal och saft från 1 ekologis lime
8 dl färska blåbär
2 msk potatismjöl
strösocker efter behov

Gör så här:

Blanda ricotta och socker till en jämn smet.
Tillsätt äggen och vaniljen.
Tvätta limen noga och riv av skalet och pressa i saften.
Fyll skalet med mascarponekrämen.
Blanda potatismjöl, socker och blåbär. Strö detta över fyllningen.
Grädda i 200 °C i cirka 40 minuter eller tills ricottakrämen stannat helt.
Täck över kanterna om de börjar bli brända. När pajen svalnat, ha över resterande blåbär.
Servera vaniljsås eller en god vaniljglass till pajen.



Inga kommentarer: