torsdag 4 juli 2013

Piroger med köttfärsfyllning



Ingredienser
fyllning:

400 g nötfärs
1 paprika
1 stor morot
200 g krossade tomater
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
3 msk hackad basilika
0,5 dl parmesan
Några droppar soja
Svartpeppar
Paprikakrydda
Olivolja till stekning

Deg:

50 g jäst
4 dl mjölk
1 tsk olivolja
125 g smör
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl samt lite till utbaket
1 tsk salt

1 ägg till pensling
1 msk mjölk till pensling
Chiliflakes eller Cornflakes

Gör så här:

Börja med fyllningen;
Hack lök, paprika, finriv moroten och pressa vitlök och fräs i en stekpanna.
Ha i nötfärsen och fräs tillsammans tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
Krydda med alla kryddor, sambal olek, ajvar relish och tomatpuré och fräs i någon minut.
Häll i de krossade tomaterna, riven parmesan, kalvfond och soja. Låt fräsa ihop.
Ställ åt sidan.
Pirogdegen;
Smält smöret, häll i olivoljan och häll sedan i mjölken och värm till fingervarmt (37°C).
Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av det fingervarma degspadet och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt ägg, mjöl och salt och arbeta samman till en deg. Knåda en stund och låt den jäsa under en bakduk i 30 minuter.
När degen jäst klart knådar du ihop degen på ett mjölat bakbord och kavlar sedan ut degen ganska tunnt och stansa ut rundlar med ex en skål.
Lägg rundlarna på bakplåtspapper på plåtar, lägg en klick köttfärs på varje rundel och vik sedan över ena sidan så det blir en halvmåne. Nyp ihop kanterna med en gaffel.
Låt pirogerna jäsa under bakbuk i 15 minuter.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg blandat med mjölk och strö över chiliflakes eller cornflakes.
Sätt in i mitten av ugnen på 225°C i ca 10-12 minuter.

Inga kommentarer: