Ingredienser
fyllning:
400 g nötfärs
1 paprika
1 stor morot
200 g krossade tomater
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
3 msk hackad basilika
0,5 dl parmesan
Några droppar soja
Svartpeppar
Paprikakrydda
Olivolja till stekning
Deg:
50 g jäst
4 dl mjölk
1 tsk olivolja
125 g smör
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl samt lite till utbaket
1 tsk salt
1 ägg till pensling
1 msk mjölk till pensling
Chiliflakes eller Cornflakes
Gör så här:
Börja med fyllningen;
♡ Hack lök, paprika, finriv moroten och pressa vitlök och fräs i en stekpanna.
♡ Ha i nötfärsen och fräs tillsammans tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
♡ Krydda med alla kryddor, sambal olek, ajvar relish och tomatpuré och fräs i någon minut.
♡ Häll i de krossade tomaterna, riven parmesan, kalvfond och soja. Låt fräsa ihop.
♡ Ställ åt sidan.
Pirogdegen;
♡ Smält smöret, häll i olivoljan och häll sedan i mjölken och värm till fingervarmt (37°C).
♡ Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av det fingervarma degspadet och rör tills jästen har lösts upp.
♡ Tillsätt ägg, mjöl och salt och arbeta samman till en deg. Knåda en stund och låt den jäsa under en bakduk i 30 minuter.
♡ När degen jäst klart knådar du ihop degen på ett mjölat bakbord och kavlar sedan ut degen ganska tunnt och stansa ut rundlar med ex en skål.
♡ Lägg rundlarna på bakplåtspapper på plåtar, lägg en klick köttfärs på varje rundel och vik sedan över ena sidan så det blir en halvmåne. Nyp ihop kanterna med en gaffel.
♡ Låt pirogerna jäsa under bakbuk i 15 minuter.
♡ Pensla pirogerna med uppvispat ägg blandat med mjölk och strö över chiliflakes eller cornflakes.
♡ Sätt in i mitten av ugnen på 225°C i ca 10-12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar